woensdag 8 augustus 2007

9/11: bitterlemon WAR

Het paleoconservatieve tijdschrift bitterlemon houdt van symboliek. Kwam nummer 4 uit op 14 juli - quatorze juiliet, waarop Frankrijk de val van de Bastille op 14 juli 1789 viert die het begin was van de Franse Revolutie - nummer 5 van dit tijdschrift verschijnt op 11 september.

De datum 9/11 - elf september - heeft voor velen een bijzondere betekenis. Ten eerste is er de aanslag op de Twin Towers in New York op 9/11/2001 wat het begin inluidde van de 'War on Terror'. Ten tweede is er 11 september 1683: de datum waarop de slag bij Wenen werd gevoerd, waarbij Pools-Litouwse troepen de Turken versloegen voor de poorten van Wenen en ze terugdreven.

bitterlemon voegt aan deze twee 9/11's nog een derde toe: 9/11/2007: de datum waarop de bleek dat de slag bij Wenen nooit eindigde en in 2001 weer aan de oppervlakte kwam. Maar in 2007 blijkt de situatie nog anders te liggen dan dat men zes jaar geleden dacht. De oorlog met de islam is namelijk slechts een terugkerend intermezzo in de veel langer durende oorlog van de moderniteit tegen het Oude Europa.

Het vijfde nummer van bitterlemon gaat hier op meerdere wijzen op in. De oorlog is voorlopig nog niet ten einde, en de aandacht die bitterlemon aan culture war schenkt ook niet. In nummer 6 gaat men gewoon door met het onderwerp, onder meer in de vorm van enkele redacteuren die op elkaar reageren naar aanleiding van de stukken in nummer 4 & 5.

Om in PDF een vooruitblik te lezen van bitterlemon nummer 5 kunt u hier klikken. Om u te abonneren op dit tijdschrift, klik dan hier.

Geen opmerkingen: