woensdag 4 januari 2006

A-SOCIAAL EN PROGRESSIEF

Het was weer lachen geblazen met D'66. Juffrouw Louse Wies van der Laan wil alle niet-godsdienstige sociaal-progressieve krachten gaan bundelen tegenover de conservatieven in dit land. Zelf ziet ze namelijk het verschil niet meer tussen een Melanie Schulz van de VVD, een Mady van der Laan van D'66, prinses Mabel van het Oranjehuis en een Femke Halsema van GroenLinks. En nog iemand van de PvdA.

Nou, gelijk heeft ze. Ik zie het verschil ook niet meer - qua uiterlijk dan. Ik heb al die Hennes en Mauritz typetjes al nooit uit elkaar kunnen houden en al helemaal niet sinds ze besloten in "de politiek" te gaan en zich allemaal liberaal te noemen.

Nu heeft Louse Wies ons politiek spectrum verrijkt met fraaie stijlbloempjes zoals: "God is gekaapt door kerken, godsdiensten en mannen. Daar wil ik niet zoveel mee te maken hebben." Nu, dat stralen al die politieke dametjes uit, met uitzondering dan van Tineke Huizinga van de ChristenUnie. Die straalt alleen maar een schoolmeisjesachtig plezier uit. Dat moet je er ook bij hebben.

Verder heeft Lousewies het vermogen om het kaf uit het koren te halen. Hoeft haar conservatieve vijand dat tenminste ook niet meer te doen... Laten de rotte appels maar naar Lousewies gaan, dan kunnen Geert en Bart Jan de selectie van kandidaten voor hun "conservatieve" beweging tenminste uit handen geven.

Maar voor de rest? Wie besluit er nu een politieke beweging te starten waar je zelf wordt uitgesloten? Want Lousewies is alles, zo niet veel. Zo is ze charmant terwijl ze slaapt naast manlief Dennis. Maar voor de rest? Sociaal? Is wie staat voor de vrijheid om te beledigen en te lasteren sociaal? En wie grote groepen gelovigen geld wil afdwingen om hun kinderen onderwijs in te pompen dat ze vervreemd van en opzet tegen de eigen ouders? Door bijvoorbeeld het bijzonder onderwijs af te schaffen?

Juffrouw Van der Laan heeft haar wensen tot de oprichting van een nieuwe politieke beweging uitgesproken tijdens de uitreiking van een prijs van de obscuur-sociale website "Frontaal Naakt". Ze wil opkomen voor de rechten van de atheïsten, zoals ze eerder zei, en daarin past het opkomen voor de vrijheid van godslastering. Sinds wanneer geloven atheïsten ergens in? Sinds wanneer geloven ze in de waarde van "rechten" en de uitreiking van een prijs door "Frontaal Naakt"?

Meestal valt er niet zoveel te lachen met onze D'66. Sinds Hafmo van Mierlo heeft besloten de internationale zware drankindustrie bij te staan met ontwikkelingssamenwerking uit eigen portemonnaie en dokter "Death" Els Borst toegaf lid te zijn van de protestantse kerk, net als dokter "DeathCattle" Laurens Jan Brinkhorst was mij het lachen eventjes vergaan - bij elke borrel en bij elk vrolijk psalmgezang bekroop me het gevoel de borrels en lofzangen samen op te heffen met onze geachte vrinden.

Ik had nog geen wens voor het nieuwe jaar, maar nu heb ik er een: op elke werkkamer van een D'66er een wandtegeltje met: "Wat u niet wilt dat u geschiedt, zo doe dat ook een ander niet". En nu maar hopen (nou ja, hopen...) dat Laurens Jan niet geruimd wordt, Els niet ingeslapen en Lousewies niet weggelasterd wordt. Hoewel..., misschien leren ze er wel van.

Geen opmerkingen: