zaterdag 17 maart 2007

FRANKENSTEIN MOET DOOD

De rechtse denktankers laten van zich spreken. Afshin Ellian, Frits Bolkestein, Bart Jan Spruyt en Sylvain Ephimenco maken zich ongerust over Wilders. Die gaat volgens hen te ver. En daarom raakt hij zijn sympathiserende denkers kwijt. Of ligt het anders en zit rechts nederland opgescheept met scheepsladingen vol studeerkamergeleerden die zelf de kluts kwijt zijn?

Dat ideeën springstof kunnen zijn, toont de geschiedenis in voldoende mate. Revoluties, oorlogen en ontwikkelingen op economisch en wetenschappelijk gebied ontstonden vaak als idee in het hoofd van een baanbrekende denker of in de hoofden van een groep gelijkgestemde denkers.
Maar dat sommige ideeën voor vuurwerk kunnen zorgen, ligt meestal niet aan het idee zelf, maar aan de explosieve situatie waarin een idee kan fungeren als een lont. Het lont wordt in het kruitvat aangebracht en het wachten is dan op iemand die het lont aansteekt.
De laatste tijd komen steeds meer denkers erachter dat veel van hun ideeën lonten zijn. En dat het kruitvat "Nederland" is. Ze komen daar achter nu er een man is met de lucifer in zijn hand klaar is deze lont aan te steken: Geert Wilders. Ze schrikken zich rot. Zodanig dat ze zich tegen hem keren en dit publiek niet onder stoelen of banken steken.

Was het enige tijd geleden zo dat de ideeën van rechts kwamen, nu beseft rechts opeens de aanstichter van ellende te zijn. Tenminste de eigen daden serieus neemt. En dat doet het niet. Men doet alsof Wilders zijn eigen gang gaat en daarin tever gaat. Maar de werkelijke zaken liggen anders. Columnnist J.A.A. van Doorn - voorwaar geen vriend van Wilders - wees er in Trouw van vandaag (17 maart) fijntjes op dat veel van Wilders' uitspraken regelrecht bij Ellian weg lijken te komen. Of bij Hirsi Ali.
Het Sylvain Ephimenco in diezelfde krant over Wilders zegt dat deze "in hart en nieren aboluut geen democraat" is. Maar was het niet Bart Jan Spruyt die zei dat we een autoriteit nodig hebben die boven de gekozen grondwet uitgaat en die onafhankelijk van een eventuele meerderheid? Bijvoorbeeld in de vorm van een "superlegale" bepaling die nooit veranderd kan worden, ook niet door een meerderheid van het volk? En is ook hij het niet die zich- als opsteller van het verkiezingsprogram van de PVV - nu ook heeft geschaard onder de "rechtse" Wilders-afvalligen?

Van Doorn slaat dan ook de spijker op de kop wanneer hij zegt dat "het te laat is voor een terugtrekkende beweging. Ze zouden er beter aan doen zich af te vragen of ze zich aan Wilders' veldtocht niet medeplichtig hebben gemaakt." Natuurlijk, ook Van Doorn zit vol met gif wanneer hij Ellian en anderen adviseert voortaan maar over Wilders te zwijgen, aangezien ze hem "jarenlang hebben gesoufleerd. Hij is hun discipel. Hij voegt de daad bij het woord". Links Nederland ziet Ellian natuurlijk het liefst zwijgen. Net als dat Ellian het liefst Wilders ziet zwijgen.
Want Wilders is weliswaar een goede leerling, maar dit resultaat van hun eigen hersenen bevalt onze rechtse denkers niet. De marionet ontwikkelt zich tot Frankenstein. Met weerzien ziet men het volk dat Wilders op de been brengt en met schaamte wendt men zijn hoofd af wanneer ze hun eigen woorden in hun oren horen galmen: "Wat jammer dat hij nog bestaat", zo moeten ze denken. Het was dan ook niet voor niets dat Hirsi Ali in haar klaagzang vanuit Washington in het eerste nummer van het linksconservatieve blad Opinio in de lijst slachtoffers van het politieke klimaat in Nederland zichzelf wel noemde, maar Wilders 'vergat'. Niets 'vergeten', natuurlijk, maar welbewust weggelaten.

Waarom? De waarheid zit diep verscholen, maar is niet te ver om in ogenschouw te nemen. Voor Ellian gaat Wilders te ver. Hoezo? Is Ellian opeens fatsoenlijk geworden. Wie zijn laatste bijdrage leest op het Elsevier-duo-weblog gelooft daar niets van. De schunnigheid die hij daar etaleert is een hoogleraar onwaardig; zeker een hoogleraar die kort tevoren nog een ander - Wilders - een veeg uit de pan heeft gegeven vanwege doldriest gedrag.
Ellian meent niet wat hij zegt. Hirsi Ali vergeet Wilders niet geheel 'toevallig'. En ook Bart Jan Spruyt roeptoetert dan wel over Wilders, maar lijkt zijn eigen rol eveneens 'vergeten' te zijn. Wie houdt wie voor de gek? Ze houden voornamelijk zichzelf voor de gek.
Want genoemde lieden hebben één ding gemeen: ze geloven in ideeën - hun eigen ideeën - maar ze geloven niet in de harde wereld waar ze over spreken. Het zijn studeerkamergeleerden die weliswaar grossieren in dynamiet, maar dan wel in 'dynamiet op papier'. Hun studeerkamers en de ivoren torens staan in de polder waarin men zelf rond kan toeteren. Men kan lonten uitdelen en de lucifers erbij. Om daarna op te schrikken bij elke knal en de beschuldigende vinger uit te steken naar hun beste "leerlingen".
Men denkt dat degenen die verantwoordelijkheid dragen, die met gewichige zaken bezig zijn - dat zij dat zelf zijn. Hun ideeën zijn echt - de wereld van islam, terrorisme, nationaliteit, Nederlandse identiteit is dat niet. Die is voor de onderhandelingstafel van het poldermodel. In zo'n model kun en mag je hard schreeuwen, om daarna in een onderhandeling alles uit handen te geven in ruil voor iets anders.

Aan dat spel doet Wilders niet mee. Voor hem zijn bepaalde zaken onopgeeflijk. Hij weet dat toegeven niet werkt. Daarvoor is het te laat.
En diep in hun hart weten onze rechtse denktankers dat ook. Want ons systeem is ook in hun ogen zo broos, en zo door en door vermolmd dat zelfs deze eertijdse 'vrienden' van Wilders bang zijn dat door het enkele optreden van Wilders dit systeem in elkaar zal zakken. Opeens vreest men de polarisatie, na jarenlang gedreven te zijn geweest en de noodzaak te hebben ingezien deze op te roepen. De werkelijkheid maakt hen bang. Niet Wilders is hun Frankenstein, maar het Nederlandse volk is de Frankenstein.
Alleen hebben onze rechtse denktankers die niet gemaakt. Dat hebben onze voorouders, onze ouders, onze historie en onze volksaard gedaan. Ellian, Spruyt, Hirsi Ali en Ephimenco interesseert dat geen biet. Frankenstein is Frankenstein en Frankenstein moet dood.
Het monster moet eerst de poldervlakte op worden gedreven. Want het volk is immers schadeloos wanneer het zich bevindt op de poldervlakte. Je ziet het dan namelijk aankomen om op afstand onschadelijk te maken. En je kunt het vanuit de ivoren torens van de universiteit goed in de gaten houden. Jammer dat er iemand is die roet in het eten gooit. Die laat zien dat hun grote woorden hol en leeg zijn. Die laat zien dat het volk niet geboren wordt op de kantoren van de Immigratie en Naturalisatiedienst. Die laat zien dat het gewone volk geen Frankenstein is.

Maar dat mag dus niet van Ellian en de zijnen. Want Frankenstein moet dood. Ophoepelen. Matigen. Wegwezen. Emigreren. Studeren. Maakt niet uit wat. Als er maar ruimte komt voor nieuwe leerlingen en nieuwe experimenten waarin de rechtse denktankers ons land weer eens onder handen kunnen nemen.

Geen opmerkingen: