donderdag 11 juni 2009

Update: Lucas Hartong in het Europees Parlement

Onderstaande tekst is geschreven voordat bekend werd dat nog niet vast staat hoe de extra zetel berekend gaat worden. De rechter zal uitspreken of het een 'restzetel' betreft, zoals van tevoren ook is aangegeven, of een 'normale' zetel, zoals de Partij van de Dieren eist.

Lucas Hartong komt straks toch in het Europees Parlement. Vandaag maakte de Kiesraad in Den Haag bekend dat als straks Nederland een 26ste zetel krijgt in Europees Parlement, deze zal worden bekleed door Lucas Hartong van de PVV. Lucas Hartong is iemand die zichzelf duidelijk verbindt met christendom en conservatisme en vanuit zijn christenzijn op 29 mei nog in het Katholiek Nieuwsblad zei: ”Ik sta als christen voor de PVV op de lijst voor Europa, mede om heel bewust dat erfgoed te verdedigen. Ik denk dat wij binnen Europa het joods-christelijke erfgoed moeten koesteren als fundament. Iets wat de paus overigens beter uitdraagt dan de protestantse Kerken." En zijn conservatieve standpunten onderstreepte hij nog eens duidelijk op het laatst gehouden Conservatief CafĂ© in Gouda.

Als straks alle EU-landen het Verdrag van Lissabon hebben ondertekend zou Nederland deze extra zetel bij de huidige 25 krijgen. Het mag ironisch klinken dat het Verdrag van Lissabon vooral de PVV een extra zetel oplevert, maar dat is toch niet geheel juist. De PVV zou deze vijfde zetel al hebben gekregen wanneer de linkse partijen geen lijstverbinding zouden hebben aangegaan waardoor GroenLinks er een zetel bij kreeg. Of wanneer rechtse partijen minder krampachtig met een PVV om zouden gaan dan de linkse partijen met een extreemlinkse partij als GroenLinks: een partij die openlijk ex-communisten en ex-terroristen herbergt. Maar het cordon sanitair dat eenzijdig tegen een PVV in werking is gesteld heeft buiten de waard gerekend. Het is juist ironisch dat een Verdrag van Lissabon heeft gezorgd voor een sterke PVV; dit zout mag zelfs in de open wonde die D66 heet flink schrijnen, als het aan ons ligt.

Natuurlijk mag men van een PVV denken wat men wil, maar Lucas Hartong is iemand die zich van begin af aan heeft gepositioneerd als orthodoxe christen met conservatieve opvattingen. Als zodanig is hij na jaren betrokkenheid bij de PVV op de Europese lijst geplaatst - iets wat bij een VVD, een PvdA of een D66 nooit zou zijn gebeurd. En het is op z'n minst een goede zaak dat de ettelijke kiezers uit de kringen van CDA/CU/SGP die bij de laatste verkiezingen op de PVV hebben gestemd, nu ook daadwerkelijk c.q. persoonlijk vertegenwoordigd worden door iemand die hen van binnenuit begrijpt. Wat dat betreft mogen de vele katholieke en protestantse kiezers uit plaatsen als Volendam en Urk tevreden zijn.

Geen opmerkingen: