vrijdag 1 mei 2009

Opinieleiders

Koninginnedag 2009 is uitgelopen op een drama. Wat voor mij persoonlijk begon als een dag met mooi weer, spelletjes bij de kinderen op school, de driekleur uitgestoken en vaderlandse liederen in het hoofd en op het strottenhoofd, werd een afknapper. Ik ben geen monarchist, zij het wel een vaderlander die niet los staat van het Oranjehuis. Toch viel me gisteren dit op: de media zijn zelfs op een moment als er zich zojuist een drama heeft afgespeeld vol met geleuter. Zakelijk geleuter, prietpraterig geleuter, psychologisch geleuter. Ik zeg het niet gauw, maar op zo'n moment was de waardige toespraak van een werkelijk aangedane koningin een verademing te midden van het mediageklets - enkele gewone burgers achter de microfoon uitgezonderd.

Nederland is een land van toeschouwers, van mensen die gniffelen als een dorpsgek met drek gooit, maar ook een land van mensen die direct een opinie klaar hebben om het drama te neutraliseren of te kanaliseren richting het eigen politiek program.

Twee voorbeelden hiervan wil ik u niet onthouden. Het eerste voorbeeld is het 'hoogstaande' commentaar van neoconservatief Henk Steenhuis. Deze gewezen hoofdredacteur van HP/De Tijd en pro forma medewerker van www.dedagelijksestandaard.nl, liet al zijn ressentimenten de vrije loop. In het artikel "Wegwezen", op z'n persoonlijke site www.welingelichtekringen.nl, beschuldigde Steenhuis kroonprins Willem-Alexander ervan slechts toegekeken te hebben bij het incident en te hebben ingegrepen. Steenhuis: Opvallend is dat de kroonprins - die in het leger de rang van generaal bekleedt en op zijn uniform talloze militaire onderscheidingen draagt - niet deelnam aan de eerste hulpacties. Net als de rest van het gezelschap dook Willem Alexander weg op de open bus en maakte dat hij wegkwam. Als Welingelichte kringen goed is geïnformeerd, is het strafbaar om je snel uit de voeten te maken als mensen zich in levensgevaar bevinden."

Is dit dezelfde Steenhuis die destijds opriep tot een meer hoogstaand islamdebat in Nederland? Die Leon de Winter aanviel vanwege diens laaghartige bejegening van prof. J.A.A. van Doorn tijdens dit debat? Die volgens een reaguurder op het gewraakte artikel ooit zei: "GeenStijl vind ik een walgelijke site. Ogenschijnlijk wordt op een olijke manier het nieuws doorgegeven, maar vergist u zich niet. Het is in handen van psychopaten en de grappen die ze maken, zijn slechts een vermomming voor hun verrotte geest."?

Ja. Weerzin tegen kerk en christendom kenmerkt de meeste medewerkers van welingelichtekringen.nl, net als weerzin tegen het koningshuis en een grote voorliefde voor homorechten. Nu was dus de weerzin tegen het koningshuis aan de beurt. Meteen na het drama dus zo'n bericht geschreven. Als eerste reactie. Het zegt veel over deze man. En weinig goeds.

Een andere reactie was niet minder bizar, en wel die van Marc Chavannes, één van de boegbeelden van de NRC Handelsblad. In zijn eerste reactie, "Ongeloof voor Het Loo", zei Chavannes: Als het maar geen allochtoon is. Als het maar geen republikein is. Het zijn dingen die door je hoofd schieten - de reacties daarop zouden naar kunnen worden." Waarop een lezer treffend zei: "Waarom meteen gepaniekt over gevolgen in de publieke zin, waar is het meeleven met slachtoffers?" Er is dus bij menigeen verbazing over de zakelijke toon van veel 'opinieleiders'. Maar onder de zakelijkheid zit het ressentiment. Waar haalt Steenhuis zijn grieven vandaan? En waarom zegt Chavannes: "Als het maar geen republikein is"? Nee, Chavannes, het was een monarchist en geen republikein (want als het geen republikein is, of een lid van het Republikeins Genootschap, dan is het dus volgens Chavannes waarschijnlijk een monarchist), dus je kunt gerust verder bloggen. Als een monarchist een aanslag pleegt op het koningshuis en daarbij en passent vijf mensen doodt, is er volgens Chavannes niet zoveel aan de hand. Als het dan ook nog eens geen allochtoon is, èn er zit geen organisatie achter, dan is er alleen maar persoonlijk leed. En daar weet de NRC wel raad mee.

Onze libertijnse opinieleiders zijn weer eens door de dranghekken heengereden en hebben voor de zoveelste keer een aantal lezers omver gereden. Waarna Steenhuis en Chavannes elkaar de hand kunnen schudden. Wanneer wordt dit soort mensen eens moe van zichzelf?

Geen opmerkingen: