vrijdag 25 september 2009

Als de politiek zit aan de kan, zit de Antiliaan in de man

Het schijnt dat met de laatste ontboezemingen rond PVV- Kamerlid Hero Brinkman diens “aanzien in het geding is”. Brinkman heeft naar aanleiding van een drink- en klapincident toegegeven een “drankprobleem” te hebben. Het schijnt voor de eerste keer in de parlementaire geschiedenis te zijn dat een politicus iets dergelijks opbiecht. Niet dat er niet gedronken wordt. Zelfs minister Guusje ter Horst wordt wel eens gekscherend “Guusje Nadorst” genoemd. En met reden. Maar waar andere politici drinken, met een slok op worden aangehouden of het keurig onder de mantels der onschuld weten te houden, meent Brinkman zich persoonlijke te moeten ontboezemen richting het volk waarvan een groot deel zijn partij steunt, maar waarvan echter een nog groter deel hem verafschuwt.

Het incident omvatte meer dan een slokje. Brinkman schijnt naar eigen zeggen een barman geïntimideerd te hebben – waarvoor hij zijn excuses heeft aangeboden -, maar naar zeggen van de betreffende barman is er ook een klap uitgedeeld. In de optiek van alle verenigde islamhaters is zoiets natuurlijk verschrikkelijk. Moslims slaan afvallige ex-moslim-PvdA’ers. Antilianen slaan hun moeder. Maar anti-islamitische, anti-Antiliaanse Nederlanders slaan niet. Niet hun kind. Niet de buurman die je vrouw voor sloerie uitmaakt. Niet de patjepeejer die je kind lastig valt. Niemand. Slaan is voor mensen die met neven en nichten trouwen (islamieten) of voor hen die helemaal niet trouwen (Antilianen).

Het moet een enorme, ontnuchterende ervaring zijn geweest – het slaan van een cafébediende. Want ik ga er vanuit dat ook in dezen de nuchtere man eerder de waarheid spreekt dan de dronken alcoholist. Dat hij ook nog politicus is, maakt de zaak alleen maar erger. Maar het moet angstaanjagend zijn te ontdekken dat je als man in bezit bent van agressie. En het moet vernederend zijn te ontdekken dat je als moderne Nederlander alleen in dronken toestand in staat bent onschuldige mensen te slaan (of als agent in niet-dronken toestand schuldigen). Wat een normaal mens weet, weet Brinkman niet: drank en wat ruzie zijn niet zozeer heel erg. Eerloosheid is veel erger. Namelijk ontkennen dat je mept en daarna roepen dat je een probleem hebt.

Kijk: islamieten en Antilianen geven gewoon de overheid of de maatschappij de schuld (net als linxen en neomarxisten), maar gaan niet zeggen: “Ik heb een probleem”. Een verstandig man doet iets aan zijn probleem, maar gaat niet na een weinig verheffend doch niet supervreemd akkevietje zeggen: “Ik heb een probleem, dus kijk maar uit, straks is een ander het haasje”. Een verstandig, eervol man houdt z’n mond, draagt het akkevietje en denkt bij zichzelf: “Dit gaat te ver, hier moet ik iets doen.”

Maar wie zoals Brinkman vrouw c.q. therapeut c.q. huisarts vermengt met media, politiek en samenleving is pas echt dronken. En heeft pas echt een probleem. Dat Brinkman nu weet dat de vechtlustige Antiliaan in iedere man zit, dus ook in Brinkman, is alleen maar winst. Jammer is dat hij de verkeerde conclusies trekt. Politiek smoort de Antiliaan in de man en drijft hem naar Anonieme Problematici die bij elkaar komen in het glazen huis “Sociëteit Nieuwspoort”. Brinkman had het beter kunnen houden bij de kannenwijsheid dat er ook normale, niet-Antiliaanse drinkers en meppers zijn. Als iemand in de goot ligt, is er een probleem. Eerder niet.

Een ‘slok en een mep’ is een andere categorie. Daar zit iets problematisch aan, maar is op zichzelf nog geen probleem. Een probleem is het pas als er onderliggend iets aan de hand is met deze man. Maar wat hebben burgers met onderliggende zaken te maken van een in alle opzichten normaal functionerende politicus? Er zijn wel veel ergere probleemgevallen aan het Binnenhof. Alexander Pechtold is een probleem als hij zijn mond opendoet. En Gerda Verburg heeft een probleem als ze haar levenspartner voorstelt. Daar valt het incident Brinkman bij in het niet.

Het probleem van Brinkman is dat hij niet kan zingen. Een echt dronkemanslied was pas mooi geweest. Antilianen en moslims kunnen dat niet, maar een Hollandse ferme jongen en stoere knaap als Brinkman – dat moet voor hem toch wel mogelijk zijn?

Geen opmerkingen: