woensdag 5 augustus 2009

Lachen om Jozua?

Het is onze broeders van DeDagelijkseStandaard (DDS) weer eens gelukt het conservatisme naar beneden te halen. Ongetwijfeld met goede bedoelingen (ook in de zomer moet de webstek vol) en een tijdgebonden dimensie (de zomer maakt je lui zodat je inspanning het liefst aan anderen overlaat) plaatste men een stuk van een liberaal meisje op de site onder de titel "Zeven maal neen aan het conservatisme". Het meisje, Isabelle Buhre heeft een blauwe maandag een heus anticonservaitef weblog beheerd. Vanaf begin juni tot (?) runde zij het blog http://liberaalreveil.blogspot.com/, een thans buiten gebruik zijnde edoch belangrijke bron van anticonservatieve inzichten zijnde blogspotblog.

Geïnspireerd door het cabaretesque conservatisme van de EO moet men bij DDS hebben gedacht: "laten wij ons dierbaarste goed ook eens in de zeik zetten door een volstrekte nobody". Deze diende zich aan in de persone van Isabelle Buhre.

Isabelle Buhre heeft zich een blauwe maandag ingelaten met de zogenaamde groot-Nederlandse gedachte, door naar aanleiding van het briljante inzicht van Geert Wiliders om Vlaanderen bij Nederland in te lijven, een zogenaamde Groot-Nederlandse Studentenvereniging op te richten. Op zich niets mis mee, natuurlijk, en ook een liberaal meisje heeft recht om terug te grijpen op de traditie van P.J. Oud en P. Geyl. Meisje Jong en Bits trok daarop onbevooroordeeld naar de Vlaamse seperatisten van onder meer de keurige KVHV, maar ook naar de jongens van de wat radicalere NSV - om zich toen waarschijnlijk een hoedje te schrikken. Ze dacht toen: hoe verf ik mijn blazoen weer wit, dit na Groot-Nederlandse en Vlaams-seperatistische toenaderingen uit deze radicale hoek. Dat soort jongens hebben geen geruststellende uitwerking op een liberaal Amsterdams studentenmeisje dat qua image graag vast wil houden aan 'het jongste vrouwelijke lid van Skulls and Bones met een vaginistisch mantelpakje'. Het schoonwassen gebeurde door met veel bombarie een blog op zetten tegen het conservatisme (om na drie (?) postings er weer mee te stoppen. En de daad van zuivering werd afgerond met een Open Podium op DDS.

Het is een dom stuk geworden. De eerste zin wil ik u niet onthouden: "Conservatief Nederland begint zich hoe langer hoe meer te verenigen via het Internet..." En toen haakte ik af. Kortsluiting. Doe ik aan "verenigen via Internet"? Ik kan me er niets bij voorstellen. Ik niet - Jozua (Livestro) wel. Hijzelf waagt zich niet aan een conservatief manifest. Hij laat de hete aardappels van conservatieve ethiek en dogmatiek graag door passanten uit het vuur halen. Die passanten zijn er. De beste conservatieven op DDS zijn wat passanten (uitgezonderd Frank, laat dit ook gezegd worden). Er worden dan goede dingen gezegd. De integere, verontwaardigde conservatief kan het er dan niet bij laten zitten, en schrijft of een reactie of zelfs een eigen stuk. En deze reacties zijn vaak goed. Rutger heeft ze goed op een rijtje - net als Ronald, en de reflexieve reacties van Erwin zijn ook raak: conservatisme is niet iets om ter discussie te stellen, althans niet op conservatieve podia. Het conservatisme is een te serieuze zaak om aan anderen over te laten. Rutger en Ronald hebben laten zien dat we geen Isabelle nodig hebben; 'Rome' is reeds onder ons. Jozua weet wel van Rome, maar weet ook dat op het web Carthago beter scoort.

Conservatisme mag niet serieus worden benaderd. Stel je eens voor dat blijkt dat conservatisme meer is dan kapitalisme en klimaathetze? Daarom mag er ook niet een discussie worden gestart door een tegenstander van formaat uit te nodigen. Of een conservatief boegbeeld aan het woord te laten die een verhaal heeft. Dan is men meteen gedwongen de gespeelde arrogantie af te leggen die men bij DDS bij het moderaten aan de de dag legt. Dat is slecht voor de bezoekersaantallen, maar goed voor de zaak. En daar helpt geen oprechte, doch verscholen goede inborst aan die er bij sommige redactieleden van DDS wel zal zijn.

De weg naar Carthago is geplaveid met goede bedoelingen, maar die liggen meestal diep onder de liberale zeespiegel - tenzij je Carthago benadert vanuit de woestijn. Een conservatief is echter geen vis die zwemt in de liberale Mediterranee, of een kameel die snel drinkt en langzaam sjokt - met een Isabelle op z'n rug: "Hort, hort, Jozua, hort!!!"

Geen opmerkingen: