zaterdag 8 augustus 2009

Onbeantwoorde vragen

Waarom mag de PVV van Wilders niet weten wat allochtonen onze maatschappij kosten? En hoe geloofwaardig is een overheid die alles bijhoudt, maar geen antwoord kan geven op vragen van Geert Wilders? Is het soms omdat we langer moeten doorwerken? En dat we tot na onze 65ste moeten doorwerken omdat de immigratie en aanwezigheid van allochtonen ons met een last heeft opgezadeld waar de komende generaties voor moeten zwoegen? Krijgt Wilders geen antwoord van het kabinet omdat dit gegeven onder tafel moet blijven?

Terwijl ons door economen, zoals prof. Piet Nijkamp, wordt wijsgemaakt dat allochtonen meer opbrengen dan ze kosten. En terwijl ons wordt wijsgemaakt dat immigratie zou nodig zijn om ons welvaartsniveau op peil te houden en de kosten en lasten van de vergrijzing op te vangen, mag de burger niet verder vragen. Er is volgens minister van integratie Eberhard van der Laan namelijk geen simpele rekensom te maken van de kosten en baten van een immigrant. Terwijl hij in hetzelfde relaas Wilders opriep zelf met een rekenmachine het uit te rekenen (sarcasme is dus ook al een volwaardig kabinetsantwoord) zei onze minister dus ook meteen maar dat zoiets niet mogelijk is door een overheid.

Wie de wereld van overheids- en semi-overheidsinstellingen kent, weet dat alle kosten tot in het detail worden vastgelegd en doorberekend. Men komt in veel sectoren om in de berekeningen en vastleggingen. Er is eerder teveel informatie dan te weinig. Een overheid die van zorginstellingen verlangt de precieze kosten van een patiënt met een meervoudige stoornis van tevoren vast te leggen en daarna deze zorginstelling hierna achteraf keihard op afrekent is niet bij machte een globale berekening te maken van kosten van immigratie en allochtonen in onze samenleving.

Men toont zelfs niet te wil daartoe. Terwijl het toch van groot belang is om de bevolking te overtuigen dat immigratie werkelijk een antwoord zou zijn op de vergrijzingskosten? Of hoeft het volk niet overtuigd te worden? Omdat vanuit Europa al wordt aangestuurd op immigratie als oplossing voor een ouder wordend Europa. Dus vanuit Europa is men wel in staat globale berekeningen te maken over de kosten en baten van immigratie (en dus de aanwezigheid van allochtonen), en vanuit Den Haag niet.

Of men weet in Brussel ook niets. Net zoals in Den Haag. En wordt er alleen geroepen om meer immigratie om andere redenen dan economische.

Ik geloof dat niet. Er is iets anders aan de hand. Het is het moment waarop deze discussie plaatsvindt. Het is namelijk ook het moment waarop de discussie al jaren in volle gang is over de noodzaak mensen langer te laten werken en dus de pensioengerechtigde leeftijd op te schroeven. Mensen zouden langer moeten doorwerken vanwege de vergrijzing: relatief minder werkenden per niet-werkenden en een stijging van het aantal hoger bejaarden.

Er wordt latent een kosten-baten analyse losgelaten op de thematiek rond vergrijzing en langer doorwerken. Daarin spelen tal van factoren mee. De collectieve lastendruk voor de werkenden is er één van. Deze lastendruk betreft niet alleen de directe zorgkosten, maar natuurlijk ook kosten van maatschappelijke aard en rente en aflossing van de staatsschuld.

En hier wringt het. Wat als blijkt dat allochtonen per saldo vele tientallen miljarden meer hebben gekost dan opgeleverd? Wat - en hier komt het - als blijkt dat we vooral langer moeten doorwerken vanwege de kosten van de allochtonen? En dat we langer moeten doorwerken, hogere lasten moeten betalen terwijl de kosten van allochtonen gelijk blijven en er Europabreed gesproken wordt over massale immigratie om de vergrijzing op te vangen?

Zou het kabinet hier soms bang voor zijn? Voor het risico dat dit soort gegevens naar boven zouden komen? Niet dat vergrijzing geen probleem zou zijn, maar dat een grote oorzaak zou duiden op een falende politiek van de afgelopen veertig jaar en een zeker gelijk van Wilders? En dat de oplossing van het probleem geen oplossing is, maar een socialistisch-liberaal experiment waarvan de risico's worden afgewenteld op de huidige, autochtone generaties?

Elsevier-journalist Syp Winia heeft met een rekenmachine een tijdje terug uitgerekend dat immigratie ons zo'n tweehonderd miljard Euro heeft gekost. Zolang het kabinet weigert met eigen cijfers te komen, moeten we dit getal maar als werkhypothese aannemen. En we moeten maar eens een omgekeerde bewijslast invoeren. Totdat het kabinet overtuigend bewijst dat allochtonen meer opleveren dan ze kosten, zijn de cijfers van Wynia waar. En moeten we straks na onze 65ste doorwerken omdat de grenzen open zijn en het allochtonenprobleem een groot taboe is. Onze werknemers moeten zich afbeulen totdat ze versleten zijn en niemand mag weten 'waarom?'.

Geen opmerkingen: