vrijdag 7 augustus 2009

Verdenkingsindustrie Nederland BV

De nieuwe verboden en geboden blijven over ons heen tuimelen. Nu weer heeft het CDA het idee om in de strijd tegen alcoholgebruik onder jongeren deze jongeren te verplichten aan een blaastest op straat mee te doen. Verder is er sprake van een verbod om achter het stuur van de auto - dus rijdend - de TomTom in te stellen. En natuurlijk mogen we het ideetje niet vergeten om alle nieuwe fietsen standaard met een chip uit te rusten om deze ingeval van diefstal makkelijker op te kunnen sporen.

Met rekeningrijden zullen al onze automobiliteitsbewegingen geregistreerd kunnen worden; met een fietschip zal dit ook het geval zijn met onze fietsbewegingen. Want de praktijk leert dat elk voordeel - verkeersveiligheid, diefstalpreventie, belastingheffing - wordt ingehaald door de algemene veiligheidsmanie: gegevens registreren, opslaan, analyseren en de burger voortdurend controleren. Het is zoals prof. Ronald Leenes zegt in de Katholiek Nieuwsblad van deze week: "Iedere Nederlander is voortaan verdacht." Iedereen wordt in de gaten gehouden; van iedere burger dient riskant gedrag geëlimineerd te worden. Iedereen kan riskant gedrag vertonen, dus iedereen is verdacht.

Het lijkt een logisch uitvloeisel van de nachtwakerstaat: wanneer veiligheid de essentie is van de staat, is preventie een logisch vervolg. En in een preventiestaat is iedereen verdacht. Elke handeling is een handeling die moet worden gewogen in een mogelijke keten van handelingen die tot een misdrijf kan leiden. Het principe van preventie is door de technologische ontwikkelijkingen c.q. mogelijkheden onder handbereik komen te liggen van de moderne staat. Bezoek je foute sites of gebruik je in telefoongesprekken te vaak foute termen, dan beïnvloedt zoiets je risicoprofiel nadelig. De verdenking neemt dan toe.

Nu hanteerde men in de nachtwakerstaat nog overzichtelijke misdrijven: aantasting leven, gezondheid, eigendom, etc. Dus concrete daden konden misdaden zijn. In een samenleving waarin iedere moderne burger een potentiële homo is met een gevoelige plaat voor zijn kop doen ook andere dingen ertoe: intenties, gevoelens, woorden en gedachten. Nog meer dan voor daden geldt het voor gedachten: mensen kunnen vanalles in hun hoofd halen; elke verdenking is bij voorbaat gerechtvaardigd tenzij het positieve tegendeel blijkt.

Een man is verdacht, tenzij hij het rolpatroon van de feministes aanneemt. Een christen is verdacht tenzij hij of zij de seculiere staat omhelst. Een moslim blijft verdacht, ook als hij de seculiere staat omhelst. Iemand die denkt is verdacht, tenzij hij meeverdenkt en potentiële argwaan omzet in een aanklacht tegen alles wat recht, rechts en rechtvaardig is. Rouvoet is dus verdacht tenzij hij het standpunt van D66 op het Gezinscongres in de RAI verkondigt en net doet alsof dit het standpunt is van èn het kabinet, èn ons volk, èn van hemzelf. Rouvoet was al verdacht doordat hij niet meedeed met de GayPride; hij heeft nog één kans om het goed te maken. Doet hij dat niet dan wordt de verdenking omgezet. En vastgelegd. En geregistreerd. En wordt er een chip in Rouvoet geplaatst. En een halsband om zijn hals gelegd. En moet hij een blaastest doen. En wordt hij als oudste kind van Nederland vastgelegd in het Elektronisch Kinddossier. En dat is maar goed ook, want zonder verdenkingen hebben de ambtenaren geen werk.

Geen opmerkingen: