zondag 11 maart 2007

FATSOENLIJK RECHTS IN VLAANDEREN

De Vlaams-nationalistische partij VlaamsBelang heeft gekozen voor een duidelijke koers als het gaat om normen en waarden. Zonder het vage en abstracte geklets over fatsoen en respect, zoals we dat in Nederland zo vaak tegenkomen, maakt deze partij duidelijk waar het op staat: abortus, homohuwelijk en euthanasie zijn niet normaal. De overheid is er voor de zwakkeren en een overheid dient de normaliteit te bewaken.

Dit is echter tegen het zere been van het vrijgevochten, liberaal-getinte smaldeel binnen deze partij. Zo viel er uit de mond van het libertaire parlementslid van het VB, Jurgen Verstrepen, nogal wat onvrede te horen over de nieuwe politieke speerpunten van het VB. Want het VB dacht dan altijd wel zo, nu treedt men er mee naar buiten om zich te profileren. En dat maakt het Verstrepen lastig. Hij denkt namelijk nogal anders over deze zaken: "Ik gruw van partijen die willen ingrijpen op ethische thema's. Euthanasie en abortus moeten individuele keuzes blijven."

Na de tegenvallende verkiezingsresultaten na de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen zou het VB volgens sommige commentatoren voor een hardere koers kiezen. Vooral Filip Dewinter zou hier op aankoersen, tot onvrede van sommige meer "gematigde" (lees: libertarische) krachten binnen zijn partij. Maar met de komst van een libertarische partij op de rechterkant van het politieke spectrum, namelijk de partij van Jean-Marie DeDecker, lijkt het VB niet zozeer een hardere toon, maar veeleer een duidelijkere toon te kiezen.

Volgens partijvoorzitter Frank Vanhecke werd het beleidsstuk over normen en waarden integraal goedgekeurd. Daarin staat voor "abortus en euthanasie de overheid beschermer moet zijn." Het VlaamsBelang profileert zich verder als een "principiële verdediger van het recht op leven en van de weerlozen in de maatschappij, dus bij uitstek van het ongeboren leven." In plaats van abortus moet er volgens het VB opvang en adoptie komen en euthanasie moet worden ingeruild voor pijnbestrijding en palliatieve zorg, zo was te lezen in het Vlaamse, linkse dagblad De Morgen.

Het VlaamsBelang kiest daarmee tegen de anarchie en voor het gewone leven. Het was en is verleidelijk om een Forza Flandria te vormen. Maar met brulboeien als DeDecker en Verstrepen ("Verstrepen maakt lawaai") - de laatste met een voorliefde voor blote vrouwen op zijn persoonlijke webstek - is zo'n politiek avontuur per definitie riskant.
DeDecker profileert zich zelfs met een "fatsoenlijk rechtse partij" die wars is van het ethische conservatisme van het VlaamsBelang. Tja. Ondanks zijn gesneer naar enkele fascistoïde elementen van deze laatste partij, zijn volgens een bericht op zijn eigen webstek handtekeningen uit deze hoek toch wel welkom: "En doen ze dat niet, danhaal ik de vijfduizend handtekeningen van burgers ook wel op. Ik zou dat bovendien met de nodige show doen. Alleen kan ik mijn energie op dit moment wel voor andere dingen gebruiken." Behalve brullen is voor DeDecker blijkbaar luiheid ook een fatsoenlijke deugd.

Vlaanderen is niet gediend met vrijdenkers die zwijmelen bij blote borsten en glimmende SUV's, maar met huisvaders en bestuurders die de rust van de normaliteit uitstralen bij het volk en haar voorlieden. Bespaar onze zuiderburen de 'Erica Terpstra van de zuidelijke Lage Landen' en 'de deejay van de Pin-Up Club van VlaamsBelang'. Van Nederlandse taferelen wordt geen land beter. Tenzij je zo afgezakt bent als Nederland zelf natuurlijk. Maar zover is het in Vlaanderen gelukkig nog niet.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

We moeten natuurlijk puriteins en conservatief niet door elkaar halen, hè. Ikzelf ben ethisch conservatief (anti-abortus, anti-euthanasie, pro traditioneel huwelijk, enzovoort), maar ga nu niet meteen m'n ogen spoelen met zeep als ik tegen een paar blote borsten heb aangekeken. Voor het overige een lezenswaardig artikel.

administrator zei

Je hoeft van mij de ogen niet te spoelen. Maar een parlementslid mag in zijn presentatie naar buiten toe wel iets discreter te werk gaan. Je hebt een voorbeeldfunctie die iets anders moet uitstralen dan een wereldbeeld van dronken macho's, beachbabes en woody woodpeckers.