maandag 5 maart 2007

bitterlemon MAGAZINE NR. 2

Over enkele dagen komt bitterlemon magazine nummer 2 uit. Het paleoconservatieve magazine bitterlemon is een initiatief van zowel Nederlandse als Vlaamse Altkonservative, paleoconservatieve en klassiek orthodoxe scribenten. Met filosofisch en essayïstisch getinte artikelen probeert men met een fundamentele insteek - zoals men zelf zegt - "een gedachtegoed op te bouwen".

In nummer twee staat van mijn hand behalve het openingsartikel "Stop de persen!", een polemisch stuk tegen het nieuwe "linksconservatieve" opinieblad 'Opinio' en een scherpe aanval op het 'Cadillac-conservatisme' van Bart Jan Spruyt en Jaffe Vink dat ik samen met ds. Oussoren heb geschreven.

Vooral dit laatste is om meerdere redenen opmerkelijk. Want waren het niet juist wij tweeën diehet als conservatieven die het enkele jaren geleden nog voor Spruyt opnamen bij diens overstap naar Wilders? En stond Spruyt tot voor kort niet in de colofon van bitterlemon? We vonden dat we een duidelijk signaal moesten afgeven naar de lezer toe en naar de buitenwereld toe. Spruyt is een grens overgegaan die ons niet bevalt. Na hem een kans gegeven te hebben samen te werken met een breed gezelschap van conservatieven, bleek hij daar niet in geïnteresseerd te zijn. Hij is een lone wolf die zijn eigen weg gaat. Jammergenoeg een weg van destructie en verwarring.

Natuurlijk: het is niet te hopen dat de criticasters van elk conservatief initiatief gelijk krijgen, namelijk dat elk conservatief project vroeg of laat door onenigheid uit elkaar spat. Maar Spruyt is te ver gegaan met diens demonisering van Wilders die hij nu probeert goed te maken met een interview met prof. Tak in Opinio. Maar het kwaad laat Spruyt geschieden: een fascisering van conservatieve en rechtspopulistische krachten waar hijzelf buiten schot blijft. Naar de bedoelingen zullen we voorlopig maar raden...

Verder bevat bitterlemon nummer 2 een vertaalde rede van Friedrich Stahl, de inspirator van Groen van Prinsterer en Abraham Kuyper, en een essay van Roger Scruton "Rivieren van bloed" met daarin elementen die we ook al hoorden in de lezing die Scruton vorig jaar heeft gehouden voor VlaamsBelang in Antwerpen.

Geen opmerkingen: