donderdag 22 maart 2007

bitterlemon VOEGT NIETS TOE

Onlangs stelde iemand aan een redactielid van bitterlemon magazine de vraag 'wat bitterlemon toevoegde aan het bestaande media-aanbod'. Deze man had het blad slechts ergens zien liggen en had het niet gelezen. Om nu de gehele inhoud door te geven is natuurlijk vrij lastig. Maar dit laatste hoeft en hoefde ook niet. Want het antwoord moest zijn: 'niets.' Bitterlemon voegt helemaal niets toe aan wat dan ook.

bitterlemon gaat niet verder aan het uiteinde van wat anderen aan elkaar hebben gebreid. We zijn niet complementair ten aanzien van de bestaande media. Waarom zouden we? Communiceren tegenwoordig dan nog slechts de kranten? En niet meer de buren, de gewoonten, de natuur, de boeken en de markt op zaterdagmiddag?
De pers heeft in onze maatschappij een positie gekregen die absurd is en onnatuurlijk. Het leven zelf is monddood gemaakt en wordt gekneed en gestileerd door (gedrukte) media. Dat is de omgekeerde wereld. Een magazine dient te vertolken wat er reeds is. bitterlemon gaat door op het bestaande en voegt nergens een steentje aan toe.
Het slaat hoogstens wat puin aan de kant om ergens te komen. Maar dat is wat anders. Het is heerlijk ontspannend om nergens wat aan toe te hoeven voegen. Het is daarentegen wel behoorlijk inspannend om te voorkomen dat anderen wel ergens wat aan toevoegen. Maar dat is een ander verhaal. Onze missie is dus niet gelegen in het zich onderscheiden van wat anderen doen, maar in het voorkomen dat anderen zich onderscheiden van wat er reeds is en wat normaal is.
Wij voegen niets toe. En we zijn tevreden als anderen dat ook achterwege laten.

Geen opmerkingen: